Miten ja mistä voi ostaa kryptovaluuttaa kuten Bitcoinia?

Saatat miettiä, miten ostaa kryptovaluuttaa turvallisesti. Siihen liittyy yleensä kolme vaihetta. Nämä ovat:

Vaihe 1: Alustan (platform) valitseminen

Ensimmäinen vaihe on päättää, mitä alustaa käytät. Yleensä voit valita perinteisen välittäjän tai erityisen kryptovaluuttapörssin välillä:

Perinteiset välittäjät. Nämä ovat verkkovälittäjiä, jotka tarjoavat tapoja ostaa ja myydä kryptovaluuttoja sekä muita rahoitusvaroja, kuten osakkeita, joukkovelkakirjoja ja ETF-rahastoja. Nämä alustat tarjoavat yleensä alhaisempia kaupankäyntikustannuksia mutta vähemmän krypto-ominaisuuksia.

Kryptovaluuttapörssit. Valittavana on monia kryptovaluuttapörssejä, joista kukin tarjoaa erilaisia kryptovaluuttoja, lompakkotallennusta, korkotilivaihtoehtoja ja paljon muuta. Monet pörssit veloittavat omaisuuskohtaisia maksuja.

Kun vertaat eri alustoja, ota huomioon, mitä kryptovaluuttoja on tarjolla, mitä maksuja ne veloittavat, niiden turvaominaisuudet, säilytys- ja nostovaihtoehdot sekä mahdolliset koulutusresurssit.

Yksi hyvä vaihtoehto on luotettava suomalainen kryptovaluuttajavälittäjä on Kvarn X.

Vaihe 2: Tilin rahoittaminen

Kun olet valinnut alustan, seuraava vaihe on rahoittaa tilisi, jotta voit aloittaa kaupankäynnin. Useimmissa kryptopörsseissä käyttäjät voivat ostaa kryptoa fiat-valuutalla (eli valtion antamalla valuutalla), kuten Yhdysvaltain dollarilla, Englannin punnalla tai eurolla, pankki- tai luottokortilla, vaikka tämä vaihtelee alustoittain.

Luottokorteilla tehtäviä krypto-ostoksia pidetään riskialttiina, eivätkä jotkut pörssit tue niitä. Jotkin luottokorttiyhtiöt eivät myöskään salli kryptotransaktioita. Tämä johtuu siitä, että kryptovaluutat ovat erittäin epävakaita, eikä ole suositeltavaa ottaa riskiä velkaantua – tai mahdollisesti maksaa korkeita luottokorttitapahtumamaksuja – tietyistä varoista.

Jotkin alustat hyväksyvät myös ACH-siirrot ja tilisiirrot. Hyväksytyt maksutavat ja talletuksiin tai nostoihin kuluva aika vaihtelevat alustakohtaisesti. Samoin talletusten selvitysaika vaihtelee maksutavoittain.

Tärkeä huomioon otettava tekijä ovat maksut. Niihin kuuluvat mahdolliset talletus- ja nostotapahtumamaksut sekä kaupankäyntimaksut. Maksut vaihtelevat maksutavoittain ja alustoittain, joten ne on syytä tutkia heti alussa.

Mistä ostaa bitcoinia

Vaihe 3: Toimeksiannon tekeminen

Voit tehdä toimeksiannon välittäjän tai pörssin verkko- tai mobiilialustan kautta. Jos aiot ostaa kryptovaluuttoja, voit tehdä sen valitsemalla ”osta”, valitsemalla tilaustyypin, syöttämällä haluamasi kryptovaluuttamäärän ja vahvistamalla tilauksen. Sama prosessi pätee ”myydä”-toimeksiantoihin.

On myös muita tapoja sijoittaa kryptoihin. Näihin kuuluvat maksupalvelut, kuten PayPal, Cash App ja Venmo, joiden avulla käyttäjät voivat ostaa, myydä tai pitää hallussaan kryptovaluuttoja. Lisäksi on olemassa seuraavat sijoitusinstrumentit:

Bitcoin-rahastot: Voit ostaa Bitcoin-rahastojen osakkeita tavallisella välitystilillä. Nämä välineet antavat yksityissijoittajille mahdollisuuden altistua kryptoille osakemarkkinoiden kautta.

Bitcoin-sijoitusrahastot: Valittavana on Bitcoin-ETF:iä ja Bitcoin-sijoitusrahastoja.

Lohkoketjuosakkeet tai ETF:t: Voit myös sijoittaa kryptoon epäsuorasti lohkoketjuyhtiöiden kautta, jotka ovat erikoistuneet krypton ja kryptotransaktioiden taustalla olevaan teknologiaan. Vaihtoehtoisesti voit ostaa lohkoketjuteknologiaa käyttävien yritysten osakkeita tai ETF-rahastoja.

Sinulle paras vaihtoehto riippuu sijoitustavoitteistasi ja riskinottohalustasi.

Kuinka säilyttää kryptovaluuttaa?

Kun olet ostanut kryptovaluuttaa, sinun on säilytettävä se turvallisesti, jotta se on suojattu hakkeroinnilta tai varkauksilta. Yleensä kryptovaluutta säilytetään kryptolompakoissa, jotka ovat fyysisiä laitteita tai verkko-ohjelmistoja, joita käytetään kryptovaluuttojen yksityisten avainten turvalliseen säilyttämiseen. Jotkin pörssit tarjoavat lompakkopalveluita, jolloin sinun on helppo tallentaa suoraan alustan kautta. Kaikki pörssit tai välittäjät eivät kuitenkaan automaattisesti tarjoa lompakkopalveluja sinulle.

Valittavana on erilaisia lompakkopalvelujen tarjoajia. Käytetään termejä ”kuuma lompakko” ja ”kylmä lompakko”:

Kuuman lompakon varastointi: ”Kuuma lompakko” tarkoittaa kryptovarastointia, jossa käytetään verkko-ohjelmistoa suojaamaan varojesi yksityiset avaimet.

Kylmän lompakon varastointi: Toisin kuin kuumissa lompakoissa, kylmät lompakot (tunnetaan myös nimellä laitteistolompakot) luottavat offline-elektronisiin laitteisiin yksityisten avainten turvalliseen tallentamiseen.

Tyypillisesti kylmät lompakot veloittavat yleensä maksuja, kun taas kuumat lompakot eivät veloita.

Linkkejä:
Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat