Kannattaako sijoittaa Bitcoiniin vuonna 2024?

Viimeaikainen kryptoralli (tätä kirjoittaessa on kevät 2024) on saanut rahoitusneuvojat tarkastelemaan asiaa uudelleen, kun sijoittajat ovat huolissaan siitä, että he jäävät paitsi suurista voitoista.

”Kryptotalven” jälkeen, jolloin nähtiin useita skandaaleja, konkursseja ja lähes 77 %:n hinnanlasku, Bitcoin saavutti 5. maaliskuuta 2024 uuden huipun, joka oli yli 69 000 dollaria. Se nousi ensimmäistä kertaa hetkeksi yli 70 000 dollarin, ja nousu on nostanut muiden kryptovaluuttojen, kuten Etherin ja jopa Dogecoinin, arvoa.

Rallia pidetään vahvistuksena kryptoihin uskoville, jotka käyttävät termiä ”hodl”, joka on kirjoitusvirhe sanasta ”hold”, mantrana romahdusten aikana muistuttaakseen itseään digitaalisten valuuttojen pitkän aikavälin tulevaisuudennäkymistä. Mutta pelkkä krypto-intoilija, joka on saattanut jättää huomiotta aiemmat huiput ja laaksot, kysyy, onko nyt oikea hetki lähteä mukaan.

Bitcoin kurssikehitys

Uutta kehitystä

Bitcoin on tullut ”takaisin nousu-uralle” ennenkin. Kun hinnat olivat saavuttaneet pohjakosketuksen vuonna 2019, ne pomppasivat kovaa vauhtia takaisin Covid-19-pandemian ensimmäisenä vuonna, mutta romahtivat jälleen keväällä 2021. Myöhemmin samana vuonna se nousi, mutta hinnat laskivat vuonna 2022 surullisenkuuluisan FTX-romahduksen seurauksena.

Suuri osa viimeaikaisesta hintahypystä on tapahtunut tammikuun 10. päivän jälkeen, jolloin Securities and Exchange Commission hyväksyi spot-pörssinoteeratut rahastot (ETF) ja antoi BlackRockin, Invescon ja Fidelityn kaltaisille tunnetuille nimille mahdollisuuden tarjota niitä kuluttajille. Jotkut neuvonantajat suhtautuvat asiaan hieman optimistisemmin, kun yksityissijoittajat pohtivat, kuuluuko kryptovaluutta heidän salkkuihinsa.

Douglas Boneparth, New Yorkissa sijaitsevan Bone Fide Wealth -yhtiön johtaja, aistii markkinoiden luottamuksen lisääntyneen, koska institutionaaliset sijoittajat ovat osallistuneet spot-ETF-rahastoihin, jotka on suunniteltu seuraamaan Bitcoinin hintaa, mutta jotka eivät vaadi yksittäisiltä sijoittajilta, että he pitävät itse kuponkia.

Yhdessä nämä ETF:t ovat kirjanneet yli 9 miljardin dollarin nettovirrat sen jälkeen, kun ne tulivat saataville. Ja vaikka Boneparth, sertifioitu rahoitussuunnittelija, ei suosittele asiakkaille koko salkkunsa uudelleenmuotoilua digitaalisen omaisuuden kanssa, hän on tyytyväinen 5 tai ehkä jopa 10 prosentin osuuteen.

”Tällä kertaa se on erilaista”, hän sanoi.

Kryptojen muuttuva maailma

Krypton riskien ja epävakauden vuoksi monet valtavirran rahoitusneuvojat, salkunhoitajat ja sijoitustutkijat ovat olleet nopeita hylkäämään sen. Tämä näyttää olevan muuttumassa, ainakin hieman. Vaikka monet eivät usko, että asiakkaiden pitäisi sokeasti seurata ”timanttikäsien” strategiaa, nyt rahanhoitajat ovat nähneet kaikkien yksityissijoittajista hienostuneisiin Wall Streetin kauppiaisiin tekevän miljoonia Bitcoinilla. Monet ovatkin sitä mieltä, että – jos sitä käsitellään oikein – Bitcoinilla voisi olla paikkansa keskivertosijoittajan salkussa.

”Ihmiset käyvät sillä kauppaa kilpailluilla markkinoilla, ja he näkevät siinä arvoa syystä tai toisesta, joten meidän on kunnioitettava sitä”, sanoi Northern Trust Wealth Managementin salkkututkimuksen johtaja Peter Mladina.

Bitcoin ei kuulu Northern Trustin suosittelemaan salkkuun. Mladina vastustaa myös joitakin kryptovaluuttaa koskevia yleisesti pidettyjä kertomuksia. Se ei täysin täytä kriteerejä, jotka tekevät jostakin valuutan, hän väittää, ja sen volatiliteetti tekee siitä huonon arvon säilyttäjän. Hän ei suosittele, että Bitcoinille omistettaisiin suuri osa salkusta, mutta lisäsi, että ”ehkä joillekin ihmisille voisi olla pieni osuus”.

Enimmäisallokaatiot

Massachusettsin Scituatessa sijaitsevan Parkmount Financial Partnersin rahoitussuunnittelija Joseph Boughan sanoi, että hän yleensä sallii Bitcoinin muodostavan enintään 5 prosenttia asiakkaidensa salkuista. Hän on huolissaan FOMO-tunnelman (fear of missing out) noususta nykyisillä markkinoilla, mikä saattaa ajaa sijoittajat ostamaan vain siksi, että hinnat ovat korkeat, eikä osana harkittua strategiaa. Hän on nähnyt asiakkaiden pärjäävän hyvin, kun he ovat sijoittaneet jopa 5 prosenttia, mutta hän on nähnyt heidän pärjäävän myös huonosti. Hänen tavoitteenaan on asettaa odotukset Bitcoinin volatiliteetista ennen kuin aloitetaan.

Tällainen volatiliteetti voi kasvaa. Morningstarin tutkimuksessa havaittiin, että 2 prosentin Bitcoin-osuuden lisääminen hypoteettiseen kustannuksettomaan 60/40-salkkuun muutti sen tuottoprofiilia lähes yhtä paljon kuin 10 prosentin osuuden lisääminen osakkeisiin. Jos salkkuun lisättiin 5 %, riskiprofiili muistutti enemmän salkkua, joka koostui 90 % osakkeista ja 10 % joukkovelkakirjoista.

Tämä on tärkeää, koska sijoittajat, jotka ”vain leikkivät Bitcoinilla”, saattavat lisätä salkkuihinsa odotettua enemmän volatiliteettia, sanoo Bryan Armour, Morningstarin Pohjois-Amerikan passiivisten strategioiden tutkimusjohtaja. Volatiliteetti voi olla suuri, mutta se voi olla tuskallista niille, jotka joutuvat vetäytymään sijoituksista laskusuhdanteen aikana.

Meemivaroitus

Tämänpäiväinen huippu on tuonut takaisin myös aiemmista ralleista tuttuja ilmiöitä: meemikolikot ja NFT:t. Jotkut spekulatiivisimmista kryptovaluutoista, kuten Dogecoin, ovat kehittyneet Bitcoinia paremmin. Samaan aikaan nonfungible token -teollisuus, joka oli jätetty kuolleeksi sen jälkeen, kun se oli romahtanut näyttävästi, yrittää käyttää viimeisintä kurssinousua hyväkseen tehdäkseen comebackin. Asiantuntijat ovat varovaisia. He sanovat, että monilla tämän hetken trendikkäillä omaisuuserillä ei ole juurikaan muuta käyttöä kuin pelkkää spekulointia.

”Tämä on käyty läpi ennenkin”, Armour sanoi. ”Muistuttaisin ihmisiä siitä, että jos he haluavat pelata uhkapelejä, se on heidän asiansa. Mutta jos katsot taaksepäin vuoteen 2022, häviäminen on hyvin todellinen mahdollisuus.”

Bitcoinin hintahistoria

Bitcoinista on tehty monia hintaennusteita, joista osa on ollut äärimmäisiä.

Erityisesti Ark Investin toimitusjohtaja Cathie Wood ennusti, että Bitcoin voisi saavuttaa huikean 1,48 miljoonan dollarin hinnan vuoteen 2030 mennessä. Collective Shiftin vanhempi analyytikko Nicholas Sciberras huomauttaa, että tämä ennuste kuvastaa laajaa yllätystä Bitcoinin huikeasta noususta.

”On vaikea asettaa mitään hintatavoitetta, sillä taivas voi tulla rajaksi riippuen omaksumisen tasosta ja markkinoiden ulkoisista tekijöistä”, hän sanoo.

Bitcoin on kulkenut pitkän matkan siitä, kun sen ensimmäinen noteerattu hinta oli alle sentti. Joulukuun 20. päivänä 2023 yhden Bitcoinin arvo oli noin 42 000 dollaria. Ajatus siitä, että Bitcoin voisi jonain päivänä olla miljoonan dollarin arvoinen yksikköä kohti, kuten Sciberras huomauttaa, ”todella osoittaa, kuinka pitkälle olemme päässeet”.

Vaikka suuret nousut ovat mahdollisia, myös katastrofaaliset laskut ovat mahdollisia.

Satoshi Nakamoto

Bitcoinin matka alkoi vuonna 2009, kun sen luoja Satoshi Nakamoto julkaisi Bitcoinin valkoisen kirjan.

Bitcoinin alkuvuosia leimasivat tasainen kasvu ja nopean hinnannousun jaksot, jotka tunnetaan nimellä ”nousukausi”. Yhdessä suurimmista nousukausista BTC:n hinta nousi 69 000 dollariin marraskuussa 2021. Oli kuitenkin myös epävarmuuden kausia, kuten Sciberras huomauttaa.

”Vuosina 2014 ja 2017 näimme useita Bitcoinin ’haarautumisehdotuksia’, jotka jakoivat Bitcoin-yhteisöä”, hän sanoo. Hard forkit ovat muutoksia lohkoketjuverkon taustalla olevaan protokollaan, jotka jakavat kryptovaluutan kahtia.

Nämä haarautumiset edustivat ratkaisevia käännekohtia Bitcoinin historiassa, kun yhteisön eri ryhmittymät yrittivät muuttaa BTC:n suuntaa. Kiihkeistä keskusteluista ja useista haarautumisista huolimatta Bitcoin on pysynyt nykyisessä muodossaan.

”Bitcoinin selviytyminen näistä muutosyrityksistä on keskeinen tekijä siinä, missä BTC on nyt, mikä lisää sen luottamusta ja kestävyyttä”, Sciberras sanoo.

”Se on selvinnyt monista myrskyistä ja yrityksistä muuttaa sitä, ja Bitcoin-haarojen myötä se on nyt kaukainen muisto, sillä niiden yhteenlaskettu osuus Bitcoinin kokonaismarkkinakapasiteetista on alle 1 %.”

Bitcoinin puolittuminen
Toinen Bitcoinin hintahistoriaa määrittävä piirre on noin neljän vuoden välein tapahtuva puolitus, joka vähentää uusien kolikoiden syntymisnopeutta. Seuraavan puolittumisen odotetaan tapahtuvan joskus vuoden 2024 alussa tai puolivälissä.

”Olemme nähneet Bitcoinin hinnan nousevan merkittävästi vuosi ennen puolittumista ja vuosi sen jälkeen”, Sciberras sanoo.

Monet sijoittajat pitävät puolittumistapahtumaa yhtenä merkittävimmistä Bitcoinin hintaan vaikuttavista tekijöistä. Sciberras on kuitenkin varovainen.

”Vielä ei tiedetä, kuinka hinnoiteltu puolitus on tai kuinka tärkeä tapahtuma on Bitcoinin hintakehityksen suuressa mittakaavassa”, hän sanoo.

”On olemassa teoria, jonka mukaan neljän vuoden puolitustapahtuma ei ole niin merkittävä kuin monet luulevat ja että sen sijaan sen linjaus ulkoisten likviditeettisyklien kanssa saa sen näyttämään laukaisevalta tekijältä nousevalle hintakehitykselle.”

Miten Bitcoin pärjää vuonna 2024 ja siitä eteenpäin?

Bitcoinin kehitys vuonna 2024 ja jatkossa riippuu monista mahdollisista nousevista ja laskevista katalyyteista. Lukuisat tekijät, kuten institutionaalinen käyttöönotto, puolitus, sääntelyn muutokset ja makrotaloudelliset suuntaukset, vaikuttavat Bitcoinin hintaan vuonna 2024.

On myös muistettava, että kryptovaluutta, Bitcoin mukaan lukien, on erittäin epävakaa, ja ennusteet ovat siksi jokseenkin epäluotettavia.

Vuoden 2023 aikana kryptoalaa ravisteli sarja täytäntöönpanotoimia, jotka horjuttivat luottamusta alaan. Yhdysvaltain Commodity Futures Trading Commission nosti siviilioikeudellisen täytäntöönpanokanteen kryptopörssi Binancea ja sen perustajaa ja toimitusjohtajaa Changpeng ”CZ” Zhaota vastaan.

Marraskuussa Binance kuitenkin sopi asian Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ja oikeusministeriön kanssa, ja CZ suostui luopumaan tehtävästään ja luovuttamaan ohjakset osana sopimusta.

Sciberras toteaa, että mikä tärkeintä, Binancea ei syytetty asiakkaiden varojen väärinkäytöstä eikä ”pörssissä tapahtunut pankkijuoksua”.

”Tämä oli yksi parhaista lopputuloksista, joita markkinat olisivat voineet toivoa, ja kryptohinnat nousivat sen seurauksena”, hän sanoo.

”Binance oli massiivinen harmaa pilvi, joka leijui krypton yllä, ja ratkaisu on valtava vihreä lippu kohti vuotta 2024.”

Bitcoin

Korot ja Bitcoin

Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtaja Jerome Powell on ilmoittanut, että keskuspankki on ehkä saavuttanut koronnostosyklinsä huipun, mikä Sciberrasin mielestä voisi olla katalysaattori Bitcoin-ralliin vuonna 2024.

Kun korot vakiintuvat tai laskevat, Bitcoinin kaltaiset kryptovaluutat voivat tarjota sijoittajille houkuttelevan paikan pääoman pysäköintiin, koska ne koetaan suojaaviksi perinteisiä rahoitusjärjestelmiä vastaan ja koska ne ovat yhä harvinaisempia – etenkin kun toukokuussa tapahtuva puolittuminen lähestyy.

”Arviot ennustavat kolmea 25 peruspisteen korkoleikkausta vuonna 2024, mikä on aggressiivisempi näkymä kuin mitä he ovat aiemmin viestineet”, Sciberras sanoo.

Sciberras suosittelee sijoittajia pitämään silmällä henkilökohtaisten kulutusmenojen (PCE) hintaindeksistä saatavaa inflaatiota, sillä Powell on jättänyt oven auki uusille koronnostoille, jos se alkaa hiipiä takaisin ylöspäin.

Mitä Bitcoinin tulevaisuus tuo tullessaan?

Bitcoinin tulevaisuuden ennustamisessa on kaksi mahdollista lopputulosta: härkä- ja karhutapaus.

Bull Case
Sciberras sanoo, että Bitcoinin härkätapainen tulevaisuus voi riippua perinteisten pankkijärjestelmien kestävyydestä tai sen puutteesta.

”Maailmantaloudessa on vakavia ongelmia, sillä Yhdysvalloissa on pankkikriisi ja kasvavat velkavelvoitteet”, Sciberras sanoo.

”Vuonna 2023 tapahtui useita pankkien konkursseja, mutta monet unohtavat, että näiden konkurssien taustalla oleva ongelma on edelleen olemassa.”

Jos pankkien konkurssit jatkuvat vuonna 2024, hallitus voi joutua puuttumaan tilanteeseen elvyttääkseen tai painaakseen lisää rahaa. Tämä devalvoisi Yhdysvaltain dollaria entisestään, kuten tapahtui Covid-19-pandemian aikana.

”Tässä skenaariossa Bitcoinin rooli tunnettuna, reiluna ja joustavana omaisuuseränä, jolla on kiinteä tarjonta ja jonka pelisääntöjä ei ole helppo muuttaa, voisi tulla houkuttelevaksi”, Sciberras sanoo.

Bitcoin-innovaatiot

Sciberras huomauttaa positiivisena kehityksenä myös lohkotilan lisääntynyttä kysyntää Bitcoin-verkossa viimeaikaisten innovaatioiden, kuten ordinaalien ja BRC-20-tokenien, ansiosta.

Suurempi kysyntä, hyödyllisyys ja louhijoille maksettavat palkkiot voisivat auttaa lievittämään huolia Bitcoinin pitkän aikavälin turvallisuusbudjetista. Lightning Networkin, joka on Bitcoinin kerros, joka mahdollistaa nopeammat transaktiot, kasvava hyväksyntä voi johtaa siihen, että Bitcoinista tulee enemmänkin maksutapa kuin pelkkä arvosäilö.

”Jos Bitcoin voi jatkaa edistymistä ja hyväksyntää maksurintamalla, se voi lisätä yleistä hyödyllisyyttään ja muuttua enemmän ”rahan” kaltaiseksi, mikä auttaa sitä saavuttamaan korkeat hintatavoitteet”, Sciberras lisää.

”Näemme varhaisia merkkejä Lightningin käyttöönotosta. Lightning Networkin maksujen kokonaismäärä kasvoi 1212 prosenttia kahden viime vuoden aikana. Näemme myös Lightningin ylittävän jakeluesteet lisääntyneen tuen myötä.”

Institutionaalinen käyttöönotto

Kesäkuussa 2023 BlackRock, maailman suurin omaisuudenhoitaja, jätti suunnitelmat käynnistää BTC:lle spot-pörssinoteerattu rahasto (ETF). Useat muut instituutiot seurasivat esimerkkiä, ja WisdomTree, ARK Invest ja muut jättivät ensimmäisen hakemuksensa tai päivittivät olemassa olevia hakemuksiaan pian BlackRockin ilmoituksen jälkeen.

Nämä hakemukset olivat osa Bitcoinin laajempaa institutionaalista käyttöönottoa koko loppuvuoden 2023 ajan, mikä ajoi hinnan korkeimmillaan lähes 45 000 dollariin joulukuussa.

SEC:n käsiteltävänä on nyt lähes 10 hakemusta, ja aikaa on rajallinen määrä ennen kuin päätös niiden hyväksymisestä tai hylkäämisestä on tehtävä. BlackRockin hakemuksen päätöspäiväksi on ilmoitettu 10. tammikuuta 2024.

Tällä hetkellä ainoat Yhdysvalloissa kaupankäynnin kohteeksi hyväksytyt Bitcoin-ETF:t käyvät kauppaa Bitcoin-futuureilla. Futuurit ovat monimutkainen johdannaisinstrumentti, joka perustuu jonkin hyödykkeen tulevaan hintaan.

Sciberras listaa Bitcoin-ETF:n hyväksynnän paikan päällä keskeiseksi Bitcoinin hintaan vaikuttavaksi tekijäksi vuonna 2024. Se ei ainoastaan edellyttäisi fyysisiä Bitcoin-ostoja – mikä mahdollisesti nostaisi hintoja – vaan se myös lisäisi kryptovaluutan legitimiteettiä laajemminkin.

”Hyväksyntä voisi tuoda Bitcoiniin 30-300 miljardia dollaria”, hän sanoo.

Sciberras viittaa myös Financial Accounting Standards Boardin (FASB) uusiin digitaalisten varojen raportointisääntöihin, jotka tulevat voimaan joulukuussa 2024 ja jotka helpottavat yritysten kryptovaluuttojen raportointia ja hallussapitoa koskevia sääntöjä. Nämä uudet standardit poistavat merkittävän esteen yrityksiltä, jotka pitävät Bitcoinia taseessaan.

Bear Case
Jokaisella sijoituksella on potentiaalisia varjopuolia, eikä Bitcoin ole poikkeus.

Sciberras sanoo, että negatiivisella puolella on huoli Bitcoinin pitkän aikavälin turvallisuudesta, koska lohkopalkkio pienenee edelleen. Hän lisää, että spot Bitcoin ETF -hakemukset aiheuttavat myös mahdollisen riskin, jos ne hylätään, mikä aiheuttaa lyhytaikaisen BTC:n myynnin.

Sitten on kiistanalainen keskustelu Bitcoinin lohkoketjun ”merkinnöistä”. Sciberras myöntää, että ne voivat pitkällä aikavälillä tuottaa kestäviä maksuja protokollalle, etenkin kun yhä useammat bitcoinit kiertävät ja louhijoiden riippuvuus maksuista kasvaa, mutta hän toteaa myös, että yhteisön sisällä on eriäviä mielipiteitä niiden vaikutuksesta verkon toimivuuteen.

Erityisesti arvostettu alkuperäinen Bitcoin-kehittäjä Luke Dashjr nimittää merkintöjä ”roskapostiksi”. Hänen mukaansa ne ruuhkauttavat verkon, vaikeuttavat louhintaprosessia ja verkon yleistä tukea. Tämä näkökulmaero luo pohjan mahdolliselle ideologiselle yhteentörmäykselle Bitcoin-yhteisössä.

Ympäristönäkökohdat

Ympäristövaikutukset ovat toinen huolenaihe.

”Bitcoinin ympäristövaikutuksia vastaan hyökätään jatkuvasti, ja Valkoinen talo ehdottaa jopa 30 prosentin veroa Bitcoin-louhijoille Yhdysvalloissa”, Sciberras sanoo.

Jos Bitcoinia arvostellaan edelleen sen energiankulutuksen vuoksi, se voi uhata sen hintakehitystä.

”Pahin skenaario on, että näemme Euroopan yrittävän ottaa uudelleen käyttöön (proof of workin) kiellon, jota kokeiltiin vuonna 2022, mutta se kaatui nopeasti.”

Bitcoin käyttää proof of work -validointijärjestelmää. Proof of work – toisin kuin proof of stake – on energiaintensiivisin validointijärjestelmä, jota kryptovaluutat voivat käyttää.

Poliittiset kysymykset
Hallitusten Bitcoinia ja kryptovaluuttoja vastustava mielialan vaihtelu voi myös laskea hintoja.

”Yhdysvalloista on tulossa uskomattoman vihamielinen kryptovaluuttoja ja Bitcoinia kohtaan”, Sciberras sanoo.

Lisäksi jos Bitcoin uhkaa maiden rahamonopolia laajamittaisen käyttöönoton vuoksi, hallitukset voivat ryhtyä rajoittamaan sitä.

Sciberras viittaa huolenaiheena Yhdysvalloissa hiljattain esiteltyyn lakiehdotukseen, jolla laajennetaan pankkisalaisuuslakia ja asetetaan tiukempia raportointivaatimuksia digitaalisen valuutan transaktioille, mukaan lukien transaktiot, jotka tapahtuvat isännöimättömillä lompakoilla.

”Nykymuodossaan tämä lainsäädäntö lamauttaisi Yhdysvaltojen kryptoteollisuuden”, hän sanoo.

Myös rahanpesun ja asiakkaan tuntemista koskevien lakien (Know Your Customer, KYC) vaikutukset huolestuttavat sijoittajia. Sciberras nostaa esiin erityishaasteet, jotka liittyvät yksityisiin, itse ylläpidettyihin lompakoihin tehtäviin siirtoihin liittyvien tiukkojen raportointivaatimusten täytäntöönpanoon.

”Lainvalvontalainsäädäntö on edelleen suuri taistelukenttä, ja se voi uhata alaa, koska sen noudattaminen voi olla erittäin vaikeaa”, Sciberras sanoo.

Onko Bitcoin kannattava sijoitus?

Bitcoiniin sijoittaminen tuo mukanaan sekä hyötyjä että riskejä, ja niiden ymmärtäminen on avain tietoon perustuvan päätöksen tekemiseen.

Kaiken kaikkiaan Sciberras on optimistinen Bitcoinin tulevaisuuden suhteen.

”Kun katson vuotta 2024 ja sen jälkeistä aikaa, olen henkilökohtaisesti hyvin pitkän aikavälin optimistinen Bitcoinin suhteen”, hän sanoo ja viittaa makrotaloudelliseen taustaan, toukokuussa tapahtuvaan puolittumiseen, Lightning-verkon skaalautuvuuden parantuneeseen kehitykseen ja mahdolliseen BTC ETF:ään.

Bitcoinin tulevaisuus ei kuitenkaan ole vailla mahdollisia esteitä.

”Jos Bitcoin on edelleen hallitusten kohteena ja sen energiankulutus politisoituu entisestään, se voi aiheuttaa paineita Bitcoinin pitkän aikavälin kestävyydelle”, Sciberras sanoo.

Yksi Bitcoinin merkittävistä pitkän aikavälin huolenaiheista on sen turvallisuus lohkopalkkioiden pienentyessä.

”Jos Bitcoinin hyväksyntä ja kysyntä jäävät vähäisiksi, tai palkkiotulot eivät riitä kannustamaan louhijoita päivittämään laitteistojaan ja louhimaan uusia bitcoineja, turvallisuus voi heikentyä ja uhata verkkoa”, hän sanoo.

Linkkejä:
Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat