Bitcoinin oikea arvo on nolla?

Bitcoinin arvo on nolla”, eikä ETF:ien hyväksyminen Yhdysvalloissa muuta sitä, EKP (Euroopan keskuspankki) tuomitsee. Keskuspankin asiantuntijoiden mukaan kryptovaluutta aiheuttaa riskejä ympäristölle ja mahdollistaa rikollisen toiminnan. Heidän mukaansa kryptohintojen viimeisin ralli uhkaa ”massiivisia” vahinkoja yhteiskunnalle.

Kryptovaluuttamarkkinat saattavat tuntua siltä, että ne saivat juuri hyväksyntäleiman valtavirtaan siirtymiselle, kun Spot-Bitcoin-ETF:t debytoivat Yhdysvalloissa, mutta Euroopan keskuspankki sanoo, ettei tämän kannata antaa hämätä. Bitcoin on edelleen EKP:n mukaan pitkään kestänyt huijaus.

EKP:n analyytikot kuvailivat viime kuussa Bitcoin-ETF:ien hyväksyntää ”alastoman keisarin uusiksi vaatteiksi” blogikirjoituksessaan torstaina ja toistivat pitkäaikaisen näkemyksensä, jonka mukaan kryptovaluutalla ei ole todellista arvoa ja se todennäköisesti aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee.

Näitä ongelmia ovat muun muassa ympäristövahingot ja varallisuuden uudelleenjako niiden kustannuksella, jotka eivät ehkä ymmärrä markkinoita yhtä hyvin.

”Bitcoinin käypä arvo on edelleen nolla”

”Virallinen hyväksyntä vahvistaa, että Bitcoin-sijoitukset ovat turvallisia ja edeltävä ralli on todiste pysäyttämättömästä voitosta. Olemme eri mieltä molemmista väitteistä ja toistamme, että Bitcoinin käypä arvo on edelleen nolla”, EKP:n Ulrich Bindseil ja Jürgen Schaaf sanoivat blogikirjoituksessa ja varoittivat sijoittajia ”Bitcoin-kuplan” hillittömästä uudelleen puhkeamisesta.

EKP:n asiantuntijoiden mukaan Bitcoin ei pysty tuottamaan kassavirtaa tai muuta arvoon perustuvaa tuottoa, mikä tekee siitä huonon sijoituskohteen. Digitaalisen valuutan anonymiteettiä hyväksikäyttävä verkkorikollisuustoiminta heikentää entisestään sen potentiaalista käyttömahdollisuutta jokapäiväisenä maksutapana. Lisäksi Bitcoinin louhinta proof-of-work-mekanismin avulla aiheuttaa edelleen ympäristöongelmia.

”Valitettavasti kaikki nämä riskit ovat toteutuneet”, EKP:n selvityksen mukaan.

Securities and Exchange Commission näytti tammikuussa vihreää valoa 11 yhdysvaltalaiselle spot Bitcoin-ETF:lle. Sijoitusvälineitä on mainostettu helpommaksi sisäänpääsyksi sijoittajille altistua maailman suurimmalle kryptolle, ja ne auttoivat nostamaan kryptovaluuttojen kokonaismarkkinakaton 2 biljoonaan dollariin ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun 2022.

”Yhteiskunnalle Bitcoinin uusi nousu- ja laskusykli on kauhea näkökulma. Ja sivulliset vahingot tulevat olemaan massiivisia, mukaan lukien ympäristövahingot ja lopullinen varallisuuden uudelleenjako vähemmän kehittyneiden kustannuksella”, he kirjoittivat.

Bindseil ja Schaaf syyttivät Bitcoin-villityksen hillittömään hintamanipulaatioon, ”rikollisuuden valuutan” kysynnän kasvuun ja viranomaisten kamppailuun siitä, miten valvoa tilaa. He lisäsivät, että Federal Reserven odotetut koronleikkaukset tänä vuonna ja tuleva puolitustapahtuma lisäisivät polttoainetta ralliin.

”Silti tämä voi osoittautua hetkeksi. Vaikka lyhyellä aikavälillä rahan virtaamisella voi olla suuri vaikutus hintoihin perustekijöistä riippumatta, pitkällä aikavälillä hinnat palaavat lopulta perusarvoihinsa”, he kirjoittivat huomautuksessa.

”Taloudellisista fundamenteista irrotettuna jokainen hinta on yhtä (epä)uskottava – loistava edellytys käärmeöljynmyyjille.”

Virkamiehet kehottivat myös viranomaisia olemaan varuillaan Bitcoiniin liittyvän rikollisuuden valvonnassa ja totesivat, että ”tätä työtä ei ole vielä tehty”.

”Markkinoiden pääomitus kvantifioi sen yhteiskunnallisen kokonaisvahingon, joka syntyy, kun korttitalo romahtaa.”

 

Bitcoinin arvo
Linkkejä:
Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat