8 parasta kryptovaluuttaa joihin sijoittaa vuonna 2024-2025

Kryptovaluutta on digitaalista rahaa, jota ei hallinnoi keskusjärjestelmä, kuten hallitus. Sen sijaan se perustuu lohkoketjuteknologiaan, joista Bitcoin on suosituin. Tässä artikkelissa käsitellään aihetta mitkä ovat 8 parasta kryptovaluuttaa joihin sijoittaa vuonna 2024-2025. Kun digitaalinen raha saa yhä enemmän jalansijaa Wall Streetillä, vaihtoehtoja tulee yhä enemmän.

Vaikka kryptovaluutalla voi tehdä ostoksia, useimmat ihmiset suhtautuvat siihen pitkän aikavälin sijoituksena. Volatiliteetti tekee kuitenkin kryptovaluuttaan sijoittamisesta riskialtista, kuten kryptovaluuttojen, mukaan lukien Yhdysvaltain dollariin sidotut stablecoinit, vapaapudotus vuosina 2021-2022 osoittaa. On tärkeää tietää, mihin olet ryhtymässä, ennen kuin ostat kryptovaluuttoja.

Top 8 kryptovaluuttasijoitusta vuonna 2024-2025

Nämä ovat kahdeksan parasta kryptovaluuttaa, jotka voivat osoittautua sijoitusten arvoisiksi ja mahdollisesti tuottaa paljon voittoa sijoitukselle.

1. Bitcoin (BTC)

Bitcoin on ollut olemassa pisimpään kaikista kryptovaluutoista. On helppo nähdä, miksi se on johtava, sillä sen hinta ja markkinakorko ovat paljon korkeammat kuin minkään muun kryptosijoitusvaihtoehdon.

Monet yritykset hyväksyvät jo bitcoinin maksuvälineenä. Esimerkiksi Visa tekee transaktioita bitcoinilla. Ja pitkän kryptovaluuttatauon jälkeen Stripe antaa OpenNoden kanssa tekemänsä kumppanuuden kautta kauppiaille mahdollisuuden selvittää maksutapahtumia ja muuntaa maksut bitcoineiksi. Myös suuremmat pankit ovat alkaneet sisällyttää bitcoin-tapahtumia tarjontaansa.

Merkittävänä siunauksena bitcoinin arvolle sijoitusomaisuutena useat yritykset, kuten Fidelity ja BlackRock, saivat vihdoin Securities and Exchange Commissionin hyväksynnän spot-bitcoinin pörssinoteerattaville rahastoille, joita ne ovat tavoitelleet. Itse asiassa SEC hyväksyi Cointelegraphin mukaan kaikki 10 sille toimitettua hakemusta.

Vaikka sijoittajat ovat voineet sijoittaa bitcoiniin epäsuorasti vuodesta 2021 lähtien bitcoin-futuurisopimuksia pitäneiden pörssinoteerattujen rahastojen kautta, SEC:n päätöksellä hyväksyttiin ETF-rahastot, jotka pitävät itse bitcoinia, mikä antaa sijoittajille keinon tehdä suoria sijoituksia kryptovaluuttaan ilman, että heidän tarvitsee ostaa tai varastoida omia kolikoita.

Kesti vain neljä kaupankäyntipäivää, että eturivin BlackRockin spot-ETF, iShares Bitcoin Trust ETF, saavutti miljardi dollaria varoja, Reuters raportoi. Fidelityn Wise Origin Bitcoin Fund ei ole kaukana perässä 874,6 miljoonan dollarin varoilla.

Bitcoiniin sijoittamisen riskit

Bitcoinin arvo pyrkii vaihtelemaan paljon. Hinta voi nousta tai laskea tuhansia dollareita minkä tahansa kuukauden aikana. Tämä oli varmasti totta vuonna 2022, kun bitcoinin hinta korreloi Nasdaqin kanssa, kuten CNBC kertoi, mikä haastoi aiemmat oletukset siitä, että bitcoin toimisi inflaatiosuojana.

Hinnat ovat sittemmin nousseet huimasti, osittain SEC:n hyväksymien spot-ETF-rahastojen ansiosta, mutta koska kyseessä ovat uudet rahastot, analyytikot voivat vain spekuloida niiden vaikutusta bitcoinin arvoon pitkällä aikavälillä.

sijoittaminen Bitcoiniin

2. Ethereum (ETH)

Ethereum on verkko, jonka avulla kehittäjät voivat luoda oman kryptovaluutan ja ottaa käyttöön älykkäitä sopimuksia verkkoa hyödyntäen. Vaikka ethereum on arvoltaan kaukana bitcoinin takana, se on myös kaukana muiden kilpailijoiden edellä.

Vaikka se tuli markkinoille vuosia joidenkin muiden kryptovaluuttojen jälkeen, ethereum on ainutlaatuisen teknologiansa ansiosta ylittänyt selvästi paikkansa markkinoilla. Se on tällä hetkellä suosituin lohkoketju ja toiseksi suurin kryptovaluutta bitcoinin jälkeen.

Kryptovaluuttamaailma odotti, että ethereum saisi vielä enemmän jalansijaa sen jälkeen, kun käyttöön otettiin päivitys, lempinimeltään ”The Merge”, joka siirsi Ethereum-verkon proof-of-stake-pohjaiseen konsensukseen. Päivitys oli ETH:n haltijoille antikliimaksi, mutta se tasoitti tietä Ethereumin tulevalle kehitykselle skaalautuvuuden, kustannusten alentamisen ja tietoturvan parantamisen osalta.

Vaikka eetterillä ei ole yhtä laajaa hyväksyntää kuin bitcoinilla, perinteiset yritykset ovat tulossa mukaan. Esimerkiksi Fidelity kasvatti teknistä työvoimaansa luodakseen infrastruktuurin, jota tarvitaan ethereumin säilytys- ja kaupankäyntipalveluiden tarjoamiseen asiakkailleen, The Wall Street Journal kertoi. Muut välitysyhtiöt todennäköisesti seuraavat perässä, elleivät ole jo tehneet niin, siinä toivossa, että SEC hyväksyy spot ethereum-ETF:t.

Ethereumiin sijoittamisen riskit

Vaikka The Merge paransi huomattavasti Ethereumin energiatehokkuutta, se ei ratkaissut hitaita transaktionopeuksia tai korkeita kaasumaksuja. Alustalla on tällä hetkellä vain yksi ”kaista” transaktioiden suorittamiseen. Tämä voi johtaa siihen, että transaktioiden käsittely kestää kauemmin, kun verkko on ylikuormitettu.

Myös transaktiomaksut ovat korkeat. Parannusta tähän varten käyttäjien on odotettava, että Ethereum toteuttaa ”dankshardingin”, joka vaatii useita päivityksiä. Ethereumin kehityssivuston mukaan proto-sharding, joka on välivaihe tässä prosessissa, käyttää rolluppeja kustannusten vähentämiseksi. Rollupit niputtavat satoja transaktioita yhdeksi transaktioksi ykköskerroksessa ja voivat vähentää maksuja jopa 100-kertaisesti.

3. BNB (BNB)

Binance-kolikko, nykyisin BNB, on osoittautunut ajan mittaan saavutetun suorituskykynsä vuoksi yhdeksi vakaammaksi sijoitusvaihtoehdoksi – suhteellisesti ottaen. Se on natiivi token Binancessa, joka on maailman suurin kryptovaluuttapörssi, ja Binance.US:ssä, jota Yhdysvaltojen asukkaiden on käytettävä. Mutta huolimatta sen laajasta toiminnallisuudesta ja kolikon menestyksestä Binance-alihankkeissa, BNB on edelleen erittäin epävakaa sijoitus.

Yksi BNB:n puolesta puhuva asia on se, että Binance polttaa eli tuhoaa kolikot kerran neljänneksessä. Viimeisin poltto, joka tapahtui 16. lokakuuta, vähensi kolikon tarjontaa 2,14 miljoonalla kupongilla – noin 480,39 miljoonan dollarin arvosta. Se ei vaikuttanut hintoihin lyhyellä aikavälillä, mutta kuponkien määrän hallinnalla voi olla positiivinen vaikutus ajan mittaan luomalla niukkuutta. BNB:n kokonaistarjonta on 149 548 528 kappaletta – joista kaikki ovat liikkeessä.

On syytä huomata, että Binance otti johtavan roolin kryptoalan vakauttamisessa FTX-pörssin romahdettua. Se omisti miljardi dollaria elvytysrahastoon, joka perustettiin pitämään vaikeuksissa olevat pelaajat pinnalla, CNBC kertoi.

BNB:hen sijoittamisen riskit

Vaikka BNB:n asema maailman suurimman pörssin alkuperäisenä kryptovaluuttana ”legitimoi” sen joiltain osin, se tekee valuutasta myös erityisen haavoittuvaisen sääntelykysymyksille. BNB menetti 7,3 prosenttia arvostaan kesäkuussa 2022, kun uutisoitiin Securities and Exchange Commissionin tutkimuksesta, joka koski sitä, oliko Binance noudattanut asianmukaisia menettelytapoja vuoden 2017 kolikkoannissa, Fortune kertoi. SEC on syyttänyt Binancea muista väärinkäytöksistä, kuten sijoittajien varojen sekoittamisesta ja Binance.US:n käyttämisestä rekisteröimättömänä pörssinä. SEC määräsi Binancelle 4,3 miljardin dollarin sakot marraskuussa 2023, ja yhtiön silloinen toimitusjohtaja Changpeng Zhao tunnusti syyllisyytensä rahanpesun vastaisten vaatimusten rikkomiseen, The Wall Street Journal kertoi.

4. Cardano (ADA)

Cardano-verkolla on pienempi jalanjälki, mikä houkuttelee sijoittajia useista syistä. Cardanossa tapahtuman suorittaminen vaatii vähemmän energiaa kuin Bitcoinin kaltaisessa suuremmassa verkossa. Tämä tarkoittaa, että transaktiot ovat nopeampia ja halvempia.

Vuonna 2021 Cardano käynnisti ”hard forkin”, päivityksen, joka lisää toiminnallisuutta – tässä tapauksessa mahdollistaa älysopimusten käyttöönoton. Toinen hard fork, tämä nimeltään Vasil, käynnistyi syyskuussa 2022, ja sen pitäisi parantaa Cardanon lohkoketjun skaalautuvuutta, kertoi Mint.

Cardano lanseerasi hiljattain testiversion AdaSwap-nimisestä alustasta, jossa kehittäjät voivat rakentaa hajautettuja rahoitussovelluksia. AdaSwap voisi nostaa Cardanon asemaa Web3-verkostona ja nostaa kolikon hintaa. Vaikka kolikko on markkina-arvoltaan sijalla kahdeksan, Cardanon ei-fungible-token-protokolla on U.Todayn mukaan maailman toiseksi suurin.

Cardanoon sijoittamisen riskit

Paremmasta verkosta ja älykkäiden sopimusten tarjoamasta suuremmasta toiminnallisuudesta huolimatta Cardano ei välttämättä pysty kilpailemaan suurempien kryptovaluuttojen kanssa. Vähemmän omaksujia tarkoittaa vähemmän kehittäjiä. Tämä ei miellytä useimpia sijoittajia, jotka haluavat nähdä suuren omaksumisasteen.

Alusta on käynnistänyt hautomon, joka rahoittaa afrikkalaisia lohkoketju-alan startup-yrityksiä, ja se voisi auttaa Afrikkaa saavuttamaan potentiaalinsa merkittävänä taloutena, mutta nähtäväksi jää, pystyykö se lunastamaan tämän potentiaalin.

5. Polygon (MATIC)

Polygonin loi kehitystiimi, joka antoi merkittävän panoksen Ethereum-lohkoketjualustaan. Polygon on CoinMarketCapin mukaan suunniteltu Ethereumin skaalautumiseen ja infrastruktuurin kehittämiseen. ”Kakkoskerroksen” ratkaisuna se laajentaa Ethereumia moniketjuiseksi järjestelmäksi, mikä parantaa transaktioiden ja todentamisen nopeutta.

Polygonilla on Binance- ja Coinbase-kryptovaluuttapörssien tuki. Sen tokenia, MATICia, käytetään maksupalveluihin, transaktiomaksuihin ja selvitysvaluuttana.

Heinäkuussa 2022 Polygon ilmoitti lehdistötiedotteessa lanseeranneensa Polygon zkEVM:n, ”ensimmäisen Ethereumia vastaavan skaalausratkaisun, joka toimii saumattomasti kaikkien olemassa olevien älysopimusten, kehittäjätyökalujen ja lompakoiden kanssa”. Se tekee tämän eräänlaisella kryptografialla, jota kutsutaan nollatietotodistuksiksi, jotka alentavat transaktiokustannuksia ja lisäävät läpimenoa.

Polygon isännöi kymmeniätuhansia hajautettuja sovelluksia, mukaan lukien Meta- ja Stripe-yhtiöiden kaltaisia sovelluksia sekä hiljattain Credit Suissen ja Deutsche Bankin sovelluksia. Lisäksi Polygon tukee täysin tether stablecoinia, mikä voi edistää verkon tulevaa kasvua. Toinen plussa on sen panostus hiilineutraaliuteen, mikä on ajoittain aiheuttanut hintaralleja.

Polygoniin sijoittamisen riskit

Polygonin layer-two-ratkaisu on suunniteltu voittamaan Ethereumin nopeusongelmat. Ethereumin tulevat parannukset voivat kuitenkin lopulta johtaa nopeampiin transaktionopeuksiin kuin Polygon tarjoaa, mikä poistaa Polygonin ensisijaisen edun.

kryptovaluutta

6. Terra 2.0 (LUNA)

Terra Classic -lohkoketjussa käytettiin CoinMarketCapin mukaan vakaita kolikoita – eli kolikoita, jotka oli sidottu fiat-valuuttoihin, kuten Yhdysvaltain dollariin, Etelä-Korean woniin ja Kansainvälisen valuuttarahaston erityisnosto-oikeusvaluuttoihin – globaalien maksujärjestelmien käyttövoimana. Sen natiivi kolikko, joka käyttää nyt symbolia LUNC, vakautti lohkoketjun stablecoinsin hintoja.

Terra kuitenkin romahti ja paloi toukokuun alussa 2022 stablecoin-volatiliteetin ja kryptovaluuttamarkkinoiden yleisen epävakaisuuden vauhdittamana, mikä pysäytti kryptovaluutan vahvan vuoden ja ajoi joitakin kryptoalustoja konkurssiin.

Romahduksen jälkeen Terra brändäsi alkuperäisen verkon uudelleen nimellä Terra Classic (LUNC) ja lanseerasi Terra 2.0:n (LUNA), uuden lohkoketjun ilman algoritmista stablecoinia, pyrkiäkseen vakauttamaan Terra-ekosysteemin ja auttamaan sijoittajia, jotka menettivät rahaa, saamaan osan sijoituksestaan takaisin. LUNC-kolikot käyvät kauppaa Terra 2.0:n mukana tulevista LUNA-kolikoista erillään.

Terra 2.0:aan sijoittamisen riskit

Terra 2.0:n lanseeraus oli kiistanalainen liike, ja alan tarkkailijat olivat epävarmoja sen pitkän aikavälin elinkelpoisuudesta. Vaikka vakaus on etusijalla, Terra 2.0:lla käynnistetään projekteja, ja sen natiivikolikko voi olla tarkkailun arvoinen, jos sinulla on korkea riskinsietokyky.

7. Avalanche (AVAX)

Avalanche on suhteellisen uusi ”kerroksen yksi” perustava lohkoketju, joka voi toteuttaa älykkäitä sopimuksia. Sen perustivat Ethereumin kilpailijaksi Ava Labs ja Cornellin yliopiston tietotekniikan tutkijat, joista yksi, entinen professori Emin Gün Sirer, on CoinMarketCapin mukaan kryptografiatutkimuksen veteraani.

Avalanchen yksittäiset lohkoketjut voivat validoida transaktioita itsenäisesti. Tämä tekee Avalanchesta skaalautuvan ja kykenevän käsittelemään suuria transaktiomääriä – jopa 6 500 transaktiota sekunnissa. Tämän seurauksena se on yhä suositumpi Ethereum-projektien keskuudessa, U.S. News kertoi.

AVAX aloitti kaupankäynnin vuonna 2020, 24 tuntia kestäneessä kolikkoannissa. Sen hinta on vaihdellut viime vuoden aikana alhaisesta 8,70 dollarista korkeimpaan 49,66 dollariin. Tammikuun 22. päivänä kolikolla käydään kauppaa 30,30 dollarin hintaan.

Avalancheen sijoittamisen riskit

Sirer esitteli kryptovaluutan valkoisen paperin kautta vuonna 2018. Sen lanseeraus tapahtui vuonna 2020. Näin lyhyen historian vuoksi Avalanchella ei ole vertailukelpoista track recordia, mikä tekee siitä riskipitoisemman sijoituksen mahdollisille ostajille.

8. Chainlink (LINK)

Chainlink käyttää hajautettua oraakkeli-verkkoa helpottaakseen turvallista vuorovaikutusta lohkoketjujen ja ulkoisten tietosyötteiden, tapahtumien ja maksutapojen välillä, joiden kehittäjät toivovat CoinMarketCapin mukaan mahdollistavan sen, että älysopimuksista tulee hallitseva digitaalisen maksamisen muoto.

Yksi Chainlinkin puolesta puhuva asia on strateginen kumppanuus Googlen kanssa, jonka puitteissa Google käyttää Chainlinkin protokollaa käyttäjien liittämiseen pilvipalveluihinsa.

Chainlink on myös valinta hajautetun rahoitusyhtiön Truflationin uudelle inflaatioindeksille, joka on rakennettu toimimaan vaihtoehtona kuluttajahintaindeksille. Siinä missä kuluttajahintaindeksi mittaa inflaatiota kyselytutkimustietojen avulla, Truflationin indeksi käyttää 10 miljoonaa datapistettä yli 40 eri lähteestä mitatakseen inflaatiota dynaamisemmin, tarkemmin, objektiivisemmin ja avoimemmin. Vaikka Truflation ei ole ohittanut kuluttajahintaindeksiä, se on usein mainittu inflaatiotietojen lähde.

Chainlink Labsin neuvonantajiin kuuluvat Googlen entinen toimitusjohtaja Eric Schmidt, DocuSignin perustaja Tom Gonser ja LinkedInin entinen toimitusjohtaja Jeff Weiner.

Chainlinkiin sijoittamisen riskit

Huolimatta todistetusta hyödyllisyydestään ja suurten toimijoiden tuesta Chainlink on kokenut samanlaista volatiliteettia kuin muutkin kryptovaluutat.

Parhaiden kryptovaluuttojen valinta

Suorita nopea nettihaku, ja löydät kymmeniä suosituksia siitä, miten kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa. Kahdeksan parasta valintaa valittaessa otettiin huomioon seuraavat tekijät.

Pitkäikäisyys

Kuinka kauan kryptovaluutta on ollut olemassa? Uudet kryptovaluutat eivät ole heti poissuljettuja, mutta kun sinulla on vertailukelpoisia historiatietoja, voit nähdä, miten kryptovaluutta on menestynyt tähän asti.

Track Record

Jos näet hinnoissa vakautta, se on hyvä merkki. Jos huomaat, että kryptovaluutta on saamassa vetoapua ja muuttumassa arvokkaammaksi ajan myötä, se on vielä parempi.

Teknologia

Miten alusta vertautuu muihin käytettävyydeltään ja turvallisuudeltaan? Ensimmäinen asia, jota kannattaa tarkastella, on transaktioiden nopeus. Verkon pitäisi pystyä käsittelemään transaktioliikennettä helposti.

Haluat myös varmistaa, että sijoituksesi on turvallinen. Useimmat kryptovaluutat käyttävät lohkoketjuteknologiaa, mikä tekee kaikista transaktioista läpinäkyviä ja helposti seurattavia.

Lohkoketjuteknologia ei välttämättä vaikeuta hakkereiden kryptovaluuttasi varastamista. Se kuitenkin helpottaa sijoituksesi jäljittämistä, jotta se voidaan saada takaisin sen sijaan, että se menetettäisiin petoksen seurauksena.

Käyttöönottoaste

Kuinka monet ihmiset sijoittavat harkitsemaasi kryptovaluuttaan? Kun näet korkean hyväksymisasteen, se tarkoittaa, että kryptovaluutalla on parempi likviditeetti. Kaupankäynti, myyminen tai kuluttaminen on tulevaisuudessa helpompaa.

Lopullinen näkemys

Siitä ei ole epäilystäkään: kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen. Kysymys kuuluu: milloin on paras aika sijoittaa rahaa markkinoille?

Kun päätät, mikä kryptovaluutta on paras sijoitus sinulle, tässä on muutamia muita asioita, jotka kannattaa pitää mielessä:

– nopeus, jolla transaktiot suoritetaan
– transaktioihin liittyvät maksut
– mahdollisuus käyttää kryptovaluuttasi tavallisiin ostoksiin ja pankkisiirtoihin

Jos haluat vain sijoittaa tekemättä liiketoimia verkossa, muista, että kryptovaluutta ei ole mikään nopean rikastumisen järjestelmä. Sen sijaan sinun tulisi pitää sitä pitkän aikavälin sijoituksena.

Linkkejä:
Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat