Mitä Bitcoin-ETF:t ovat?

Bitcoin-ETF:t ovat pörssinoteerattuja rahastoja, jotka seuraavat Bitcoinin arvoa ja käyvät kauppaa perinteisissä markkinapörsseissä kryptovaluuttapörssien sijaan. Niiden avulla sijoittajat voivat sijoittaa Bitcoiniin ilman kryptovaluuttapörssin käyttämisen vaivaa ja samalla tarjota vipuvaikutusta sen hintaan.

Miten Bitcoin-ETF:t toimivat?

ETF (Exchange Traded Fund) on sijoitusrahasto, joka seuraa kohde-etuuden tai indeksin hintaa. Nykyään ETF-rahastoja on saatavilla useille omaisuuserille ja toimialoille hyödykkeistä valuuttoihin.

Bitcoin-ETF toimisi samalla tavalla – pörssinoteeratun rahaston yhden osuuden hinta vaihtelisi Bitcoinin hinnan mukaan. Jos Bitcoinin arvo nousee, myös ETF:n arvo nousee ja päinvastoin. Mutta sen sijaan, että ETF:llä käytäisiin kauppaa kryptovaluuttapörssissä, sillä käytäisiin kauppaa markkinapörssissä, kuten NYSE:ssä tai TSX:ssä.

Bitcoin-ETF:ien edut

Kätevyys
Bitcoin-ETF:ään sijoittaminen tarjoaa vipuvaikutuksen Bitcoinin hintaan ilman, että tarvitsee oppia Bitcoinin toiminnasta, rekisteröityä kryptovaluuttapörssiin ja ottaa suoraan Bitcoinin omistamiseen liittyviä riskejä. Bitcoineja säilytetään esimerkiksi lompakossa, ja jos sijoittaja menettää lompakon salasanan, hänen Bitcoininsa menetetään lopullisesti. Bitcoin-ETF yksinkertaistaa Bitcoiniin sijoittamista.

Hajautus
ETF voi pitää hallussaan useampaa kuin vain yhtä omaisuuserää. Bitcoin-ETF voi esimerkiksi koostua Bitcoinista, Applen osakkeista, Facebookin osakkeista ja muusta – tämä antaa sijoittajille mahdollisuuden vähentää riskejä ja hajauttaa salkkuaan. Vastaavasti Bitcoin-ETF:n kaupankäynti säännellyllä markkinapörssillä antaisi sijoittajille mahdollisuuden monipuolistaa nykyisiä osakesalkkujaan.

Verotehokkuus
Koska Bitcoin on sääntelemätön ja hajautettu, suurin osa maailman veroparatiiseista ja eläkerahastoista ei salli Bitcoin-ostoja. Toisaalta perinteisissä pörsseissä kauppaa käyvä Bitcoin ETF olisi todennäköisesti SEC:n sääntelemä ja oikeutettu verotehokkuuteen.

Bitcoin-ETF:ien haitat

Hallinnointipalkkiot
ETF:t veloittavat yleensä hallinnointipalkkioita tarjoamastaan mukavuudesta. Siksi merkittävän määrän Bitcoin-ETF:n osuuksien omistaminen voi ajan mittaan johtaa korkeisiin hallinnointipalkkioihin.

ETF:n epätarkkuus
Vaikka ETF-rahastot seuraavat kohde-etuuden hintaa, niissä voi olla myös useita omistusosuuksia salkun hajauttamiseksi. Tämä viittaa kuitenkin siihen, että Bitcoinin hinnan 50 prosentin nousu ei välttämättä näy tarkasti pörssinoteeratun rahaston arvossa sen muiden omistusten vuoksi. Näin ollen vaikka ETF tarjoaa vipuvaikutuksen Bitcoinin hintaan, se voi tai ei välttämättä ole sen hinnan tarkka seuraaja.

Kryptovaluuttakaupan rajoitukset
Bitcoinilla voidaan käydä kauppaa muiden kryptovaluuttojen, kuten Ethereumin, Litecoinin ja XRP:n, kanssa. Bitcoin-ETF:llä ei voisi käydä kauppaa muilla kryptoilla, sillä se ei ole kryptovaluutta vaan yksinkertaisesti sijoitusrahasto, joka seuraa Bitcoinin hintaa.

Bitcoin-omistuksen puute
Bitcoin toimii suojautumiskeinona keskuspankkeja, fiat-valuuttoja ja osakkeita vastaan. Koska Bitcoin on riippumaton keskuspankeista, se tarjoaa keinon lieventää rahoitusjärjestelmään liittyviä riskejä. Bitcoin suojaa myös käyttäjiä ja sijoittajia tarjoamalla yksityisyyttä Bitcoin-lohkoketjun avulla. Bitcoin-ETF:ää säätelisi hallitus, mikä poistaisi nämä edut.

Bitcoin-ETF:ien suosio

Bitcoin-ETF:t ovat yleistymässä kryptovaluutta-alan suosion kasvaessa. Yksi esimerkki Bitcoin-ETF:stä on ProShares Bitcoin Strategy ETF (ticker: BITO), jolla käydään kauppaa NYSEArcassa. Yhdysvaltain arvopaperikomissio (SEC) on estänyt useita muita Bitcoin-ETF-ehdotuksia sillä perusteella, että markkinat ovat sääntelemättömät.

Useimmat Bitcoin-ETF:t käyttävät futuureja jäljitelläkseen kryptovaluutan kehitystä. Toinen tapa altistua Bitcoinille ostamatta sitä itse asiassa on sijoittaa kryptovaluutta- ja lohkoketjuyrityksiin, jotka tarjoavat vipuvaikutusta kryptomarkkinoille.

Bitcoin ETF
Linkkejä:
Wikipedia: kryptovaluutta
Kauppalehti: kryptovaluutat
Yle: kryptovaluutta
Talouselämä: kryptovaluutat
Nordnet: kryptovaluutat